fbpx
LaserWar Weapons and Tactics
LaserWar funkcionalost

Kako LaserWar funkcioniše?

Kako je dosta igrača ali i kupaca tražilo i pitalo nas oko ovoga, danas ćemo da pričamo o tome kako LaserWar tačno funkcioniše. U našem prethodnom članu Zašto je LaserWar tako realističan takođe možete da pročitate dosta zanimljivih stvari.

Kako rade LaserWar replike naoružanja? Koja je tajna?

Sve se bazira na InfraRed zracima. Dakle, oružje „ispaljuje“ infracrvene zrake velikog dometa koji pogađaju druge korisnike. Domet infracrvenih zraka zavisi od modela oružja, pa se tako kreće i do neverovatnih 500 metara ako govorimo o snajperima ili 200-250m ako govorimo o poluautomatskim i automatskim puškama. Što je i najčešći borbeni radius u LaserWaru. Infracrveni zraci se vrlo lako prenose na svim terenima, a jedino što može da im stane na put je naravno čvrsta prepreka. Infracrveni zraci se bez prekida prenose i u gustoj šumi kroz listove, žbunje i šipražje.

LaserWar IR zraci su vrlo slični pravom metku! Evo i zašto….

IR zraci imaju mnogo više sličnosti pravom metku od bilo kakvih airsoft ili paintball kuglica. Prvo, IR zraci odmah reaguju, tako da onog momenta kada stisnemo okidač IR zraci su već uveliko pogodili metu. To znači da ne moramo da pucamo nešto ispred ili iznad mete te da računamo putanju „metka“ ili kuglice na tako malim udaljenostima. Pravi metak svakako ne odstupa od svoje pitanje pa ni pri udarima vetra, drastično na tim udaljenostima, to počinje tek posle nekoliko stotina metara. Dakle brzina je jedan od važnih parametara kada gledamo kako sve to funkcioniše. Samim tim što nema potrebe da nameštamo kontakt mete i IR zraka govori o LaserWar preciznosti.

Opet veoma slično pravom metku, IR zraci izlaze iz cevi pravolinijski i ne odstupaju od svoje putanje na tim udaljenostima. Baš kao i kod pravog metka (na tim udaljenostima) vetar ne utiče na IR zrake. No postoji nešto što se naziva disperzija IR zraka. Dakle na većim udaljenostima se IR zraci blago šire odnosno rasipaju. To je iz razloga da možete da gađate celo telo protivnika kada se nalazi na većoj udaljenosti, a da njegovi senzori koji su naprimer na glavi i dalje registruju pogodak u grudni koš. Svi znate da se meta čini manja kada je daleko, i da je vrlo teško biti izrazito precizan osim ako imate specijalne obuke iza sebe. Iz tog razloga smo vam na neki način olakšali bar malo, no ne brinite i dalje morate da budite vrlo precizni.

Pogledajte video gde smo testirali preciznost IR zraka.

Postoje još neke EXTRA mogućnosti LaserWar IR zraka

Pre nego što krenemo da pričamo o senzorima i drugim stvarima, bitno je da istaknemo i neke druge veoma značajne stvari u LaserWar-u. Da li ste znali da i oružje može da bude oštećeno od strane IR zraka protivničkog igrača? Naime, često se dešava da vašu pušku prilikom razmene vatre pogodi „metak“ protivnika. U tom slučaju bi puška bila oštećena ukoliko je pogođena na vitalno mesto. Isti slučaj je i ovde. Prilikom pogotka IR zraka u senzor puške, puška se zablokira i ne možete da je koristite određeno vreme (nekih 30tak sekundi). Što je dovoljno vremena da vas protivnik iznenadi novim napadom.

Mnogi nam pišu o tome kako je airsoft dobar jer kuglica može da se odbije na neki nepredviđeni način. Toga ima i ovde, i zapamtite da je malo toga što LaserWaru nedostaje u odnosu na Airsoft i Paintball, šta više, pruža mnogo više mogućnosti. Naime, prilikom pogotka čvrstog predmeta IR zraci se takođe odbijaju i mogu da vas pogode. U LaserWaru je moguće čak i da čujete rikošete. Vaša puška odnosno zvučnik u njoj će detektovati rikošete u blizini i to će putem specifičnog zvuka koji je vrlo veran i da simulira. Dobra stvar je što isti zvuk čujete i kada IR zraci prođu blizu vas ali vas nisu pogodili, tada ćete čuti karakterističan „fiuuuu“ zvuk. Rikošeti su u LaserWar-u veoma bitni kod naših bombi i granata, tada to zovemo „geleri“.

Više o Trinity granati na našoj LaserWar Online prodavnici!

Ko detektuje LaserWar IR zrake? LaserWar senzori …

Svaki korisnik poseduje i specijalne senzore koji prikupljaju infracrvene zrake, odnosno detektuju pogodak. Senzori mogu biti u vidu prsluka i specijalne trake oko glave. Senzori imaju veliki broj zadataka koji moraju da ispune u toku igre. Naime, prilikom pogotka IR zraka, senzori detektuju pogodak i o tome obaveštavaju i igrača koji je pogođen i igrača koji je pucao. Dakle postoji obostrani feedback, što je povezano sa specijanim LaserWar anti-cheat sistemom. Senzori zasvetle veoma moćnim LED diodama čija se svetlost vidi na velikim udaljenostima. Odlična stvar je što svetle u boji tima. Pa ako ste pogodili svog igrača, to ćete nažalost brzo i saznati. Time znate da ste pogodili protivnika. Senzori na glavi prilikom pogotka vibriraju i to dovoljno jako da se nekada kada ne očekujete veoma uplašite. Nemoguće je da ne osetite i da slažete.

Sve je to praćeno i ultra glasnim zvučnikom na vašoj pušci koja ispušta zvuke čoveka koji „jauče“ i viče da je pogođen, što će čuti i ostali igrači na terenu pa i doktor. Dakle nema potrebe čak ni da se derete! Naravno možete, jer to traje svega par sekundi. Ako ste ranjeni, senzori zasvetle nekoliko sekundi, a zatim se gase, a ukoliko ste ubijeni, senzori svetle non stop. Time uvek znate ko je ubijen ako nije na terenu. Ako ne svetli, znači da je pretnja! Znamo šta većina od vas sad misli, skinućete traku sa glave i igrati tj varati? To nije moguće. Čim se udalje senzori i vaše oružje, isključuje se sve. A ako vas instruktor primetio da nemate traku na glavi, jednim dugmetom ste gotovi. Gasi vam se puška i ne možete više da igrate.

I napokon – LaserWar sistem Igre, bodovanje, helti i ostalo …

U zavisnosti od gamemoda menjaju se i parametri, ali objasnićemo kako to obično izgleda na terenu i kakav je tačno sistem rada. Naime svaki igrač na početku igre ima 100% helta odnosno zdravlja. Kada igrača pogode IR zraci oni skidaju određen broj tih poena. Ali ni to nije uvek isto. U LaserWaru je moguće čak i razlikovati jačinu oružja i nameštati to posebno. Tako da ako vas pogodi snajper gubite svih 100% odmah, i ubijeni ste. Ako vas pogodi mitraljez gadno ste ranjeni i gubite 75% helta i počinjete da krvarite, što znači da svakih nekoliko sekundi gubite određen broj poena, a brza reakcija doktora je veoma bitna.

Ako vas pogodi neka automatska ili poluautomatska puška, gubite 50% i takođete možete da krvarite, a ako vas pogodi neko sa pištoljem, gubite 25% helta. Dakle to znači da neko mora da vas pogodi dva puta sa recimo M4 puškom da bi ste bili ubijeni, a to može da bude vrlo brzo ako se koristi rafal, pa samim tim morate i vi brzo da zalegnete u zaklon. Ovo daje izrazito realističnu priču LaserWar-u koja nije viđena kod airsoft i paintball igara. I da napomemo da naravno bombe i granate vas odmah ubiju. Ono čime možemo još da se pohvalimo je i LaserWar nož! Sa ovim nožem morate da priđete na pola metra, tačnije tik uz osobu kako bi ste ga ubili. Pristiskom na dugme noža, odmah ga ubijate i protivnik gubi sve helte.

Da pročitate još mnogo stvari o LASERWAR SRBIJA pogledajte ostatak našeg sajta.

Dakle možemo da kažemo da se princip rada LaserWar opreme ogleda u jednom usklađenom i elektrosnki povezanom sistemu koji omogućava igračima da se usresrede na igru, zabavu i taktiku, a sve ostalo radi elektronika umesto njih. LaserWar je ultra realan i maksimalno FairPlay! Sve nedostaci Airsofta i Paintballa su ovde ispravljeni. LASERWAR SRBIJA!