fbpx
LaserWar Weapons and Tactics
LaserWar VS Airsoft

LaserWar VS Airsoft

Zadovoljstvo nam je što možemo da vam predstavimo članak u kome smo uporedili LaserWar i Airsoft.

Želimo da napomenemo da nismo profesionalni Airsoft igrači – naše gledište je samo „slika“ koju vidi prosečan igrač koji želi da igra Airsoft ili je u procesu biranja vojne igre za sebe, što vidi osoba koja počinje da traži informacije. To je igra onoga što svako može pročitati na forumima Airsoft igrača, odjek onoga što se čuje nakon gledanja videa o Airsoft-u.

Da li ste znali da LaserWar ima do 10 puta veći domet nego AirSoft?

Krenućemo od veoma važne stvari, domet. Kod Airsofta podaci se uveliko razlikuju, ali efikasni domet preko 100 metara skoro nikada nije spomenut. Prosečan borbeni domet je 30 – 60 metara i to će potvrditi svi igrači Airsofta bez obzira gde igraju. Kakva je situacija sa dometom kod LaserWara? Efektivni domet nekih oružja i do 500 metara, naprimer snajpera. Borba održana na udaljenosti od 150 – 200 metara je uobičajena. Dakle, već primećujemo veliku razliku i jasno je ko ima prednost. Domet će se provlačiti kroz ovaj tekst i uticaće na druge stvari, zato smatramo da je domet i najvažnija karakteristika.

No, kako se detektuje pogodak? Kod Airsofta je vrlo jasno, kuglica udara u telo ili opremu i igrač to oseti jer je često bolno. Pogodak je dakle registrovan od strane igrača. Igra se temelji isključivo na poverenju, što često rezultira sukobima i prepirkama. Pogodak se možda neće osetiti u žaru borbe ili zbog dolaska sa velike udaljenosti. LaserWar, elektronski sistem odnosno senzori detektuju pogotke i količinu nanesene štete. Ako šteta predstavlja „smrt“, oružje se automatski isključuje i nema potrebe za sudijom. Što se tiče zone gađanja odnosno poraza, kod Airsofta celo telo može biti pogođeno, dok kod LaserWara hitovi se registruju senzorima u vidu trake na glavi ili prslucima koji takođe poseduju senzore.

Kuglice ili infracrveni zraci? Šta je bolje i bliže pravom metku?

Kod Airsofta sve je jednostavno. Protivnik je tamo odakle dolaze kuglice. Pored toga, zvuk pucanja dobro se čuje sa 40 – 50 metara udaljenosti, što je prosečna borbena daljina. Kod LaserWara je sve sasvim drugačije. Zvukovi proizvedeni iz vatrenog oružja čuju se na udaljenosti od 20 do 40 metara. Laser odnosno infracrvene zrake ne možete da vidite, tako da vas pogode isto kao i pravi metak, neočekivano i iznenada. Ipak na udaljenosti većoj od 50 metara, morate se pripremiti za pogodak koji može doći iz bilo kojeg pravca. Dosta sličnosti ima sa realnim situacijama, što je prednost svakako.

Čiteri! Ah… Ovo je najosetljivija tema za Airsoft. Iskrenost je zaista važna u Airsoft-u. Dakle, igrač će se vrlo verovatno pretvarati da ne oseća kako kuglica pogađa odeću. A evo jednog primera koji tek nema smisla. Igrač nije pogođen, dakle nije prijavio pogodak logično, nikoga nije prevario ali ipak mora napustiti igru samo zato što protivnik veruje da ga je pogodio. Hajde da sada vidimo LaserWar. Kada je igrač pogođen i onaj ko je pucao i onaj koji je ubijen dobijaju feedback u više oblika, zvučni, svetlosni, vibracioni itd. Ubijenom igraču se automatski gasi puška i on ne može dalje da igra dok se ne “oživi”. Instruktori na licu mesta imaju računar gde uživo prate statistiku, ko je koga pogodio, ko koliko troši municije itd, i to se sve odmah ispisuje na ekranu. Sve je FairPlay i nema potrebe za gomilom volontera-sudija. Detaljnije o ANTI-CHEAT SISTEMU PROČITAJTE OVDE.

Bezbednost je vrlo bitna! Da li je LaserWar bezbedniji od AirSofta?

Bezbednost igrača je na prvom mestu, ajde da vidimo kakve su tu razlike. Kod Airsofta igranje bez zaštitnih naočara je zabranjeno. Upotreba maske je moguća ali poželjna kao i ostale zaštite opreme kao što su pancir i kaciga. Iako postoje pravila i zabranjeno je pucanje iz oružja velike brzine u glavu na bliskoj udaljenosti, opet sve je do poverenja i naravno da se može dogoditi bilo šta. Dok meka i teška želatinska lopta u paintball-u ostavlja modricu, lagani, ali snažni Airsoft plastični komad može vam proći ispod kože ili izbiti zub … postoji puno primera. Kod LaserWar-a nema kuglica, odnosno nema fizičkog kontakta i pogodka pa stoga nema bola. Žene i deca slobodno mogu takođe da učestvuju bez problema i straha.

Kada govorimo o bezbednosti, moramo da spomenemo i teren. Kod Airsofta je potrebna okružena teritorija i gledaoci ne bi trebalo da budu u blizini bez zaštitne odeće itd. Ipak, Airsoft nije ograničen dimenzijama. Borbena imitacija na koju je igra usmerena predisponira za veoma veliku teritoriju igre. Usled toga teško je pronaći dobar poligon u gradskom području, jer će se mnoštvo plastičnih kuglica rasipati okolo nakon igre i moraju biti uređeni sigurnosni prostori. Zato je to često neko mesto van grada u prirodi, ali i dalje ostaje problem plastičnih kuglica i zagađivanja životne sredine mikroplastikom. Kod LaserWara možete igrati bilo gde! U šumi, u gradskom parku, čak i na dečijem igralištu. Nisu potrebne posebne pripreme za poligon. Šta više, može se igrati i noću bez ikakvog straha od povreda uzrokvanih smanjenom vidljivosšću ili opremom.

Večito pitanje, da li LaserWar pruža adrenalin igračima?

Ali šta je sa adrenalinom ako nema bola? Postoji adrenalin u Airsoftu kad se očekuje bol. Ali treba znati da se mnogo češće dešava adrenalin ili ljutnja usled prepirke sa igračem koji ne priznaje pogodak. Kod LaserWara adrenalin je drugačiji, i ovde nema bola. Mnogi veruju da je ovo loše – bez adrenalina. Da li je to tako? Da li je bol zaista bitna tokom igre? LaserWar-om ćete dobiti adrenalin ako pratite vaš cilj i ako se uživite u ulogu. Oprema koju posedujemo Vam daje mogućnost da se oprobate u skoro pa realnim situacijama, od očekivanja vatre koja može doći iz bilo kojeg pravca, do trčanja, skakanja i veoma teških uslova za preživljavanje. Igrajući LaserWar, možemo slobodno reći da je najviše slično sa pravim ratnim situacijama. Kada igrate Airsoft i Paintball vi igrate sport, dok je LaserWar alat vojnih i policijskih jedinica za uvežbavanje realnih situacija.

Igranje u svim vremenskim uslovima? Ko će poneti pobedu ovde?

Kod Airsofta mraz i vetar su STROGO ne-ne. Mraz neće samo prouzrokovati kvar akumulatora, a da ne govorimo o puškama na gas. Što je još gore, krhka i skupa unutrašnja konstrukcija vazdušnih pušaka propada zbog prekomernog hlađenja. Niske temperature nisu dobre za pokretne delove napravljene od plastike i silumina. Vetar je najgori neprijatelj Airsoft igrača. Kuglica za ispaljivanje je suviše lagana i njen pravac putovanja se može lako menjati naletima vetra. Znate i sami koliko je poražavajuće kada morate da sačekate da vreme baš bude idealno da bi ste se zabavili i igrali, čak i kad je vedro, vetar može da duva, a najgore je što može da počne kad god. Ubedjivu pobedu uzima LaserWar jer je jedino ograničenje obilna kiša. Mraz, sneg, vrućina neće naneti štetu opremi. Može se igrati tokom cele godine. Vetar ne utiče na infracrvene zrake.

Složićete se da sve to pruža da se organizuju ili ne organizuju različiti scenariji. Kod Airsofta mnogo toga može da se radi, ali ono nije lako za praćenje i trebaće dodatni napori kako bi sve bilo i malo FairPlay. Kod LaserWara vaša fantazija je jedino ograničenje. Sve se može programirati – količina štetu, broj života, municija, vreme potrebno za ponovno punjenje i brzinu repetiranja. U LaserWaru postoje mine, artefakti, anomalije, kontrolne tačke. Raznolikost je upečatljiva! I naravno, takmičenja i turniri su česti kod LaserWara jer je sve 100% FairPlay i oko toga ne mora da se brine, a sve može da kontroliše elektronika.

Niste se još odlučili za LaserWar? Evo još zanimljivih informacija…

Dolazimo polako i do veoma bitnih stvari. Kakvo je oružje i uniforma i koje su razlike u tom pogledu? Kod Airsofta postoje desetine i stotine raznih pištolja, mitraljeza i pušaka. Veličina, detalji i težina oružja isti su kao i oružje iz borbenog seta. Postoje razne vrste kuglica. Što se tiče oružja, ovde je sve u redu, postoje replike oružja. Kod LaserWar sve je kao u realnosti. Oružje je napravljeno od metala i plastike, baš kao prave. Postoje pištolji, jurišne puške, lagane i teške snajperske puške, bacači granata, mine sa bombama, noževi i mnogo toga još. Možemo reći da su jednaki i Airsoft i LaserWar jer se koriste replike.

Ali je LaserWar je mnogo je bliži stvarnosti. Ovde postoje efikasni dometi, podešavanja oružja, čak i podela na područja poraza! Na primer, kada se upotrebljavaju prsluci sa senzorima, udarci u telo nanose manje štete, dok pogodak u glavu skida više zdravstvenih bodova. Snajper i mitraljez će imati različit broj metaka i brzine paljbe, kao i jačinu. Potrebno je manje vremena za zamenu šanžera u jurišnoj pušci, nego u mitraljezu. Tako da, kada sve to uzmemo u obzir vidimo da je sve do oružja manje više i da se sve elektronski podesi tako da svi budu jednaki. I iskusni igrači i oni koji su novi osećaju se prilično ravnopravno. Takođe je važan i izbor pravog odela. Kod Airsofta se mora nositi zaštitna odeća, maska, naočare, pancir, kaciga i ostalo, dok kod LaserWar-a vam ne treba ništa drugo osim trenerke i majice, nečega u čemu se osećate prijatno.

Za one koji žele da se užive u MILSIM scenarije i LaserWar svakako da preporučujemo da nabave uniformu skladno terenu gde igraju i svojim željama. Za kupovinu vojne uniforme i opreme POSETITE SAJT NAŠIH DRAGIH PARTNERA !!!

Gde igrati LaserWar u Srbiji, a gde Airsoft? Kako i kome se javiti?

Iznajmljivanje Airsoft opreme nije dobro razvijeno. Postoje dva razloga za to. Prvo, održavanje opreme je jako skupo za organizatore. Ne možete se pridružiti ozbiljnom timu ako nemate oružje i opremu itd. Dakle, ako želite da igrate Airsoft verovatno ćete morati da kupite prvo sopstveno oružje, gas, kuglice i sve ostalo što vam je potrebno da igrate ali i da održavate oružje urednim i čistim, manje više održavanje je isto kao i kod pravog oružja. Rasklapanje, čišćenje, mazanje uljima i ostalo što može da Vam oduzima vreme ili da uništi oružje ako niste odgovorni. Cene pušaka sa kojima možete da parirate profesionalnim igračima su zaista skupe, pa i do 1000e. Uniforma, Gas i kuglice koštaju takođe a to je potrošna roba i to vam je konstantan trošak. Plus ako plaćate članarinu u nekom Airsoft klubu ili neki teren.

A sad da vidimo kako po tom pitanju stoji LaserWar. Kao prvo, iznajmljivanje opreme je moguće, nema potrebe da kupujete sopstveno oružje jer je cena manje više ista kao i za Airsoft pa čak i dosta skuplje. Oružje koje ste kupili i iznajmili će da bude potpuno isto, jer se sve elektronski podešava pa sve dođe na FairPlay kako god da okrenete, naravno izgled ne možemo da promenimo, ali tehničke karakteristike da. Nema kuglica, nema gasa, nema dodatnih troškova. Ako iznajmite opremu za 2 sata, koštat će vas oko 1000 dinara. Jasno je da ne postoji ništa drugo što vam treba, ni oprema ni kuglice, a teren je vaš. Čak su i granate i mine ponovo upotrebljive. Da tačno izračunate cenu LaserWar-a POSETITE OVAJ LINK I izračunate na kalkulatoru.

E sada nešto o čemu se malo zna, nakon ovoga sigurno ćete odabrati LaserWar …

Kao što smo već napomenuli, Airsoft je igra u kojoj je iskrenost zaista bitna. Airsoft je druženje, ali je vrlo privatno. Pogledajmo razloge za to. Igrači se boje čitera koji neće priznati vlastiti poraz. Drugo, jedan od ključnih aspekata Airsofta je rekonstrukcija. Ne možete samo da se pridružite timu kako hoćete. Morate dobiti dozvolu, morate biti isti kao i svi u tom timu, imati isto oružje i opremu i biti spremni da sledite pravila i standarde tima. Treće, na početku ćete morati da potrošite mnogo novca kao što smo gore napisali. Ono što ovde dobijamo je da je izgled igrača najvažniji. Njegova autentičnost je bitna. Airsoft je pretežak za početnike. Početnik mora postati deo tima, pojedinačni igrači ne prežive!

Kod LaserWar-a toga nema, LaserWar je igra mogućnosti. Ovo je zabavna igra gde se možete igrati zajedno sa decom i svojim devojkama. U ovoj igri mogu učestvovati i profesionalni igrači i oni koji su početnici. Pored toga, postoji mnogo više mogućnosti nego u Airsoft-u. Možete postaviti životni nivo, level oštećenja na oružju, dok kaciga i prsluk neće biti samo za sliku već imaju ugrađene senzore. Niko ne može zabraniti igraču da odabere boju i oblik svojih čizama koji će odgovarati stilu britanskog SAS-a i nabaviti odgovarajuću opremu koju želi. Ovde možete doći sami na naše Open Game dane i igrati sa drugima koji su se pojavili u tom terminu. Možete doći i početi sa igrom odmah bez kupovine svog oružja.

Mi smo dali pobedu LaserWar-u. Ako još niste sigurni, pozivamo vas da proverite uživo!

LaserWar je nova igra i razvija se brzim tempom! Predstoji još toliko uzbudljivih stvari! Teško da se može predvideti nivo razvoja za narednu godinu, ovo može biti nešto bez daha … Nove vrste pušaka, nove verzije ažuriranja softvera i dalje se puštaju, novi senzori poraza, nove ideje. Vreme je da se svi nedostaci Airsofta i želje igrača napokon reše zauvek!

Članak preuzet i preveden sa: www.laserwar.com