fbpx
LaserWar Weapons and Tactics
LASERTAG SRBIJA

Outdoor VS Indoor LaserTag

Da li je bolje igrati LaserTag u zatvorenom ili otvorenom prostoru?

U ovom članku ćemo vam objasniti dva tipa igre LaserTag, koje su prednosti jedne a koje druge, te koja je igra bolja za koje prilike. Kao tim koji ima dosta iskustva i sa jednim i sa drugim, članak pišemo potpuno objektivno. Napominjemo da ćemo se u ovom članku obraćati klijentima koji žele da igraju LaserTag, da li u vidu čiste zabave ili planiraju da organizuju rođendan, timbilding ili neki drugi vid druženja. Stoga, u ovom članku ne pokrivamo temu sa strane biznisa i koji bi LaserTag biznis trebalo otvoriti. Ukoliko planirate tako nešto, budite slobodni da nam se javite za sve savete i pomoć koja vam je potrebna.

Krenimo polako! Verovatno ste do sada čuli samo za LaserTag u vidu popularne igre za mlađe uzraste u zatvorenom prostoru. Obično se radi o rođendaonicama i često je namenjeno samo za mlađi uzrast. Videli ste verovatno reklame i fotografije dece u mračnim, zatvorenim prostorima, sa plastičnim pištoljima i puškama koje su u futurističkom fazonu. U pitanju je vrsta indoor LaserTaga koja se naziva CyberTag. Predstavlja sistem koji se koristi u specijalno opremljenim arenama ili halama. Arene su opremljene lavirintom prepreka koje postavljaju dizajneri arene. Arene uglavnom sadrže futuristički dizajin kao i samo oružje koje se koristi je futurističko. Igrači nose specjalne prsluke koji su senzori, takođe futurističkog dizajna. Nekada i cele misije se zasnivaju na nekim Sci-Fi momentima. Neki dodatni uređaji (mine, baze…) su manje popularni u ovom sistemu igre. Igra je uglavnom jako brza dolazi do jako puno pogodaka, dok se rezultat ekipa prati na ekranu u dvorani. U ovakvim arenama se često koriste ogledala, specijalni efekti poput dima i razni svetlosni efekti, fluoroscentne boje itd.

Ovakve arene su uglavnom je namenjeno za decu i retko se viđaju stariji pa čak i mladi koji se odlučuju da igraju CyberTag jer opšte poznato da je to „dečija igraonica“. Poneke firme se odlučuju za timbildinge ali uglavnom se sve svodi na proslave rođendana i uglavnom su ovakve arene smeštene po tržnim centrima. Prednosti CyberTaga za one koji vole brze igre i koji žele da se istroše je to što u ovakvim arenama nema previše razmišljanja. Igra je veoma brza, učestvuju deca, najčešće mlađa pa taktika gotovo da ne postoji. Igra se svodi na trčanje, skakanje i ko će na koga prvi naletiti i pogoditi. Osim pravila ponašanja, i jednostavnog korišćenja opreme ne treba voditi računa o dodatnim stvarima. Super je za proslave rođendana jer ovakve arene obično imaju zasebne delove gde učesnici mogu se osveže, pojedu tortu i malo predahnu.

Što se tiče mana ovog sistema, ima ih po iskustvima naših igrača nekoliko.. Prva je to što nije održivo u smislu zabave. Po našim iskustvima igračima brzo dosadi jer se uvek radi o istom dizajnu arene. Posle nekog vremena se nauče svi uglovi i ćoškovi, mesta za skrivanje i jednostavno postaje monotono za dalju igru. Veliku većinu ne privlači upravo taj futuristički izgled oružja, arene i scenarija. U mnogim arenama oružje svetli, odaje se položaj prilikom pogotka pa samim tim odvlači one koji traže nešto realnije uslove, jer mnogi koji odlaze to doživljavaju kao ratnu igru. Pored toga, CyberTag i Indoor LaserTag su manje popularni kada poredimo sa airsoftom ili paintballom pa će se društvo/ekipa pre odlučiti za takve varijante ratnih igara. Iako je ujedno i prednost i mana to što je zatvoreni prostor te je moguće zabaviti se i po hladnom i ružnom vremenu, ipak mnogi više preferiraju aktivnosti na otvorenom. I za kraj treba spomenuti i trenutnu epidemiološku situaciju jer vrećina zatvorenih LaserTag rođendaonica i igraonica ne radi zbog uvedenih mera od strane Vlade.

LaserTag na otvorenom! Prednosti & Mane

Prva razlika outdoor LaserTag igre je što se igra napolju na terenu, u prirodi i na svežem vazduhu. To je odmah i glavna velika prednost ako govorimo o zdravijem i kvalitetnijem boravku. Za mnoge roditelje je kada je lepo vreme napolju, primamljivije da rođendan svog deteta organizuju u svom dvorištu, vikendici, u lokalnom parku ili naprimer na Fruškoj gori. S obzirom da ne koristi kuglice i da ne predstavlja pretnju po bezbednost drugih osoba u okruženju kao što su posmatrači, prolaznici itd i imajući u vidu da je LaserTag 100% Eco-Friendly neostavljajući nikakve tragove po prirodu, može se igrati gde god vi želite! To znači da u skladu sa scenarijem i vašim željama i zahtevima birate mesto i veličinu terena. Profesionalni igrači LaserTag-a često za teren imaju čitava šumska prostranstva gde simuliraju određene Black Ops misije, dok sa druge strane proslave rođendana mogu biti i u vašem lokalnom parku, kvartu, placu. Oprema se donosi na mesto koje vi odaberete.

Velika razlika je i u oružju. Za LaserTag na otvorenom se koristi oprema koja se odlikuje najvećim stepenom identičnosti u odnosu na prave i originalne modele naoružanja. Koristi se sve od snajpera, automatskih i poluautomatskih pušaka, pištolja ali i noževa za blisku lasertag borbu. U pitanju su verne replike koje se sklapaju u istim fabrikama gde i originali, verne do najsitnih detalja. Bitno je spomenuti i mnoge specijalne LaserTag uređaje koji omogućavaju širok spektar scenarija i igre a koji veću primenu nalaze upravo na otvorenom prostoru. Zahvaljujući njima moguće je simulirati minsko polje na terenu, radioaktivne zone, biološke, nuklearne bombe i mnogo toga još. Time dolazimo do toga da se na otvorenom mogu neprestano i iznova kreirati nove misije i tipovi igre, jer se menja konfiguracija terena, menjaju se replike i LaserTag uređaji.

Outdoor replike emituju mnogo jači IR signal. Samim tim mnogo se povećava efektivan domet na terenu. Domet replika je i do 500 metara ako govorimo o snajperima, a najčešći borbeni radius je oko 200-250 metara. LaserTag na otvorenom privlači ljubitelje adrenalina, ratnih igara koji traže realističnan borbeni doživljaj. Pored vernih replika i veliko dometa, LaserTag na otvorenom može da se pohvali i imitacijom trzaja, simulacijom vatre na vrhu cevi, veoma glasnim i vernim zvučnim efektima, anti-cheat sistemom, sistemom zagrevanja cevi, sistemom krvarenja i prve pomoći, preciznošću i brzinom pogotka, kao i raznim drugim sistemima koji omogućavaju da LaserTag bude izrazito realističan i pogodan za organizaciju vojnih i ratnih simulacija. Često se organizuju specijalne vojne simulacije i manevri sa ovom opremom, a idealan je za takmičenja.

lasertag srbija

LaserTag na otvorenom mogu da igraju svi, od dece do odraslih u velikom rasponu različitih scenarija i mogućnosti igre. LaserTag je idealan kao što je gore opisano za prave zaljubljenike u „MILSIM“ scenarija, vojne i ratne simulacije, ekstremne sportove i ostalo što uliva određenu dozu adrenalina. Ali i naravno za klasičnu zabavu u vidu proslava rođendana i organizovanja timbildinga. Sama pomisao na to da ćete vi ili vaša deca provesti jedno kvalitetno vreme na otvorenom, na vazduhu sa 2 sata neprestane rekreacije i treninga, LaserTag stavlja u top mesta po pitanju zdravih i korisnih aktivnosti na otvorenom. Zato umesto da deca slave rođendane u zagušljivim i tamnim rođendaonicama, LaserTag na otvorenom je idealno rešenje da vaša deca osim proslave rođendana dobiju i test kondicije, fizičku aktivnost, zdravlje i zabavu.

U trenutnim okolnostima usled pandemije COVID-19, LaserTag na otvorenom predstavlja idealno rešenje da se zabavite na siguran i bezbedan način. Budući da se LaserTag igra na otvorenom prostoru, najčešće veoma velikom kao što su parkovi, šuma itd, razdaljina između igrača nije problem. Virus se dokazano teže širi na otvorenom nego u zatvorenom prostoru. Naša firma ozbiljno shvata celokupnu situaciju te nakon svakog termina LaserTag-a detaljno očistimo svaku pušku, a zatim je dezinfikujemo posebnim sredstvima za metal i plastiku. To znači da svaki igrač na početku igre prilikom raspodele opreme, dobija čistu i dezinfikovanu pušku. Unutrašanji sloj-traka sa senzorima koja je u kontaktu sa glavom igrača se vrlo lako skida i pere. Nakon svakog LaserWar termina sve trake peremo u veš mašini i sterilišemo suvom metodom.

Koje su razlike u ceni? Šta je isplativije?

Cene za indoor LaserTag i CyberTag se kreću od 1000 do 1500 dnara po osobi za proslavu rođendana. Kod nas, za LaserTag na otvorenom cena se kreće od 1000 dinara po osobi ako je 10+ igrača i ako je igra u Novom Sadu. Mi donosimo opremu na vašu adresu.  Posetite naš kalkulator kako bi izračunali cenu u skladu sa vašim parametrima. Imate mogućnost odabira termina od 2H što je minimalno ili 3H ako želite da se baš iskusite i uživite u nove uloge. Naravno postoje mogućnosti i za veće termine za neke specijalne MILSIM scenarije i za profesionalne i redovne igrače, a samim tim postoje i mnogi popusti i benefiti.

U cenu ulazi oprema i dostava opreme na željenu lokaciju na celoj teritoriji Srbije kao i termin u trajanju od dva sata od momenta početka prve runde. Za razliku od Airsofta i Paintballa gde plaćate i često doplaćujete za dodatne kuglice, vrlo je bitno da napomenemo da ovde za početnu cenu dobijate sve i nemate potrebe da doplaćujete bilo šta do kraja vašeg termina. Oprema u vidu unifome nije obezbeđena jer nije ni potrebna. U cenu je uključen i profesionalni fotograf koji fotografiše igrače tokom igre, a sve fotografije dobijate na mejl nakon igre. Takođe snimamo gameplay sa GoPro akcionim kamerama, a imate mogućnost i da je sami nosite te da snimite svoju akciju iz prvog lica.

lasertag srbija

Ukoliko ste zainteresovani da isprobate LaserTag na otvorenom u Novom Sadu ili bilo gde drugde u Srbiji, slobodno nam se javite. LaserWar Weapons And Tactics je jedina firma u Srbiji koja raspolaže sa ovakvom vrstom opreme poslednje generacije i kvaliteta. Želimo da u Srbiju donesemo jednu novu priču usmerenu ka zabavi i rekreaciji svih uzrasta! Ne čekajte! Okupite ekipu, odaberite teren i zakažite termin! Detaljan pregled naših usluga možete da vidite na ovoj stranici.

Za pogledajte sve naše usluge detaljno, posetite ovu stranicu u linku a pročitajte i članak LaserTag Novi Sad!

Pokrivamo čitavu teritoriju Srbije i dostupni smo za sve prilike i događaje. Naš tim čine mladi i ambiciozni ljudi sa velikim iskustvom u organizaciji događaja i svih vrsta zabavnih sadržaja. LaserTag je idealan izbor za proslave rođendana, timbildinge, druženja, turnire i mnogo toga još! Zakazivanje Vašeg LaserWar termina pozivom na: +38163539437.

Pratite naše aktivnosti sa puno slika i snimaka na na našoj LaserWar instagram stranici kao i na našem LaserWar facebook profilu.