fbpx
LaserWar Weapons and Tactics
LaserWar VS PaintBall

LaserWar VS PaintBall

Zdravo svima,
Dobrodošli na Laserwar Blog!

U ovom članku pišemo o razlikama između PaintBalla i LaserWar-a. Ako ste ljubitelji PaintBalla, a želite da se isprobate u LaserWaru takođe, nije možda na odmet da pročitate ovaj članak i tako saznate sve što Vam je potrebno za jedan lagan prelaz između „disciplina“. Osim članka, možete pogledati i video klip koji smo uradili na ovu temu na našem YouTube kanalu.

Da li ste znali da je domet kod LaserWar-a 500 metara?? Vau!

Ajde da krenemo od najvažnije stvari, a to je domet. u Paintballu je domet od 50 do 60 metara. Na većim daljinama postoji šansa da kuglica ne pukne prilikom udara u metu. Dok kod LaserWar -a određene vrste oružja kao što su snajperi, imaju efikasan domet i do 500 metara. Borbe su uglavnom na udaljenosti od 150 – 250 metara. Sledeća bitna razlika je i način detekcije pogotka. Sigurno se pitate kako kod LaserWar-a se neko uopšte pogodi i kako neko zna da je pogođen! Kod Paintball-a kuglica se lomi prilikom udara u telo igrača i često je bolno, nemoguće da se ne oseti. Ali u jeku bitke igrač možda neće ni primetiti da je pogođen. Kod LaserWar-a elektronski sistem odnosno senzori detektuju pogodak. Nemoguće je ignorisati. Kada je igrač pogođen i izgubi sve helte, oružje se automatski isključuje i nema potrebe za sudijom.

Veoma bitna stvar je i površina koju je moguće pogoditi, odnosno šta sve predstavlja metu? Kod Paintball-a celo telo može biti pogođeno, što je odlično, dok kod LaserWar-a pogodak se registruje senzorima, u vidu trake za glavu ili prslucima. To znači da morate da gađate isključivo u blizini senzora, i da tamo gde nema senzora pogodak neće biti moguć. Ali se LaserWar pobrinuo da i to reši na neki način. Što je meta dalje od vas, to se radius oko senzora povećava i na neki način vam je isto jel gađate grudi ili u glavu nekoga na udaljenosti od 200m. Velika prednost LaserWar-a je što postoje i rikošeti koji mogu da pogode takođe kada se odbiju od neki čvrst predmet. To je zaista puka slučajnost i retkost, ali moguće je!

LaserWar koristi infracrvene zrake, koja je razlika u odnosu na kuglice?

Kod Paintball-a protivnik je logično odakle dolaze kuglice. Zvuk oružja može se čuti sa 15 – 30 metara udaljenosti što je uobičajena borbena daljina kod PaintBall-a. Dakle protivnika ćete sigurno i videti. Kod LaserWar-a je sasvim drugačije. Zvukovi proizvedeni iz vatrenog oružja mogu se čuti na udaljenosti od 30-40 metara. A laser odnosno infracrvene zrake ne možete da vidite, tako da vas pogode isto kao i pravi metak, neočekivano i iznenada. Kada igrate po mraku vide se svetlostni efekti na cevi kao simulacija vatre prilikom izlaska metka iz cevi čime se može uočiti protivnik. Ipak na udaljenosti većoj od 50 metara, morate se pripremiti za pogodak koji može doći iz bilo kojeg pravca.

Dolazimo do nečega što mnogi ne vole a što je generalno problem kada pričamo o ovakvim vidovima zabave i rekreacije. Naravno da mislimo da čitere i varalice. Kod Paintball-a ovo se smatra normalnim, tj dosta je često. Neki igrači nemaju osećaj da su pogođeni, dok se drugi pretvaraju da se ništa zaista nije dogodilo. Često dolazi do sukoba dva igrača i dokazivanja ko je koga prvo pogodio, što je naravno nemoguće. Kod LaserWar-a ne možete prevariti elektroniku! Kada je igrač pogođen i onaj ko je pucao i onaj koji je ubijen dobijaju feedback. Ubijenom igraču se automatski gasi puška i on ne može dalje da igra. Sve je FairPlay. Detaljnije o Anti-Cheat sistemu smo objasnili u delu LaserWar, POGLEDAJTE NA OVOM LINKU.

Da li je LaserWar bezbednija igra od PaintBalla? Da vidimo ….

Veoma važna je i sigurnost igrača. Kod Paintball-a, nošenje maske na terenu je neophodan uslov. Deca i žene ne učestvuju često jer može biti prilično bolno, a česte su i modrice posle igre što je naravno i dovoljan razlog zbog čega neko to ne preferira. Obavezno je nošenje maske, zaštite vrata, rukavica, prsluka i slične opreme. Kod LaserWar-a nema kuglica, odnosno nema fizičkog kontakta i pogodka pa stoga nema bola. Žene i deca mogu takođe da učestvuju bez problema i straha.

Ali šta je sa adrenalinom ako nema bola? Kod PaintBalla je adrenalin veoma poznat, pogotovo tokom prvih nekoliko minuta igre, kada očekujete prve pogotke. Ali tada se naviknete i shvatite da udarci samo zadaju bol i ne znače uvek poraz. Tako se agresivno suočite sa suparnikom, ne plašeći se više da će kuglica da vas pogodi. U paintball-u ćete dobiti nalet adrenalina u borbi na kratke daljine. Kod LaserWar a adrenalin je drugačiji, i ovde nema bola. Mnogi veruju da je ovo loše – bez adrenalina. Da li je to tako? Da li je bol zaista bitna tokom igre? LaserWar-om ćete dobiti adrenalin ako pratite vaš cilj i ako se uživite u ulogu. Oprema koju posedujemo Vam daje mogućnost da zaista se oprobate u skoro pa realnim situacijama, od očekivanja vatre koja može doći iz bilo kojeg pravca, do trčanja, skakanja i veoma teških uslova za preživljavanje.

Kakav je teren za LaserWar? Sigurno veliki ako je domet 500 metara!

Veoma je važno da se dotaknemo i terena za igru. Paintball ima poligon sa ograničenim granicama. Posmatrači takođe moraju da ostanu iza mreže ili nose maske. Borbe se mogu održati samo na zaštićenim i osiguranim terenima. Pronalaženje mesta za održavanje igre u gradu može se činiti previše teškim, jer će nakon igre biti ostaci tragova boje. Dakle dosta toga o čemu se mora voditi računa, zaista to mora da bude jedna dobro kontrolisana sredina i dobra zaštita igrača i posmatrača. LaserWar sa druge strane je veoma bezbedna igra. Ni maske, ni bolovi, ni šteta ne mogu se učiniti ljudima koji gledaju sa strane, ali ni samim igračima. Možete igrati bilo gde! U šumi, u gradskom parku, čak i na dečijem igralištu. Nisu potrebne posebne pripreme za poligon. Može se igrati i noću bez ikakvog straha od povreda uzrokvanih kuglicama ili opremom.

Kad smo kod mraka, da vidimo kako određeni vremenski uslovi utiču na igru? Kod Paintball kad je previše hladno oružje se smrzava i oštećuju se kuglice. Kad je previše vruće kuglice se lepe zajedno. Sneg može da uđe u sev i zaglavi se u šanžer, a ni kiša nije dobra. LaserWar krasi to što je jedino ograničenje obilna kiša. Mraz, sneg I vrućina neće naneti štetu opremi. Igranje zimi je uobičajeno, laserwar se može igrati tokom cele godine. Upravo to omogućava različite scenarije koji mogu da se organizuju. Ali kakvi su tačno scenariji mogući? Paintball nema puno opcija za različite scenarije. Kod LaserWar-a sve se može programirati jer je sve elektronski, količina štete, broj života, količinu šanžera i municije, vreme potrebno za ponovno punjenje i brzinu repetiranja. U LaserWar-u postoje mine, granate, anomalije, kontrolne tačke. Raznolikost je zaista upečatljiva!

Niste se još odlučili za LaserWar? Evo još zanimljivih informacija…

Kakvo je oružje i uniforma i koje su razlike u tom pogledu? Paintball koristi oružje koje ni približno ne podseća na realne replike. Kod LaserWar oružje je napravljeno od metala i plastike, baš kao prave. Postoje pištolji, jurišne puške, lagane i teške snajperske puške, bacači granata, mine sa bombama, noževi i mnogo toga još. LaserWar je mnogo je bliži stvarnosti. Na primer, kada se upotrebljavaju prsluci sa senzorima, udarci u telo nanose manje štete, dok pogodak u glavu skida više zdravstvenih bodova. Snajper i mitraljez će imati različit broj metaka i brzine paljbe, kao i jačinu. Takođe je važan i izbor pravog odela. Kod PaintBalla se mora nositi kombinezon ili neka zaštitna odeća koja će sigurno da se isprlja i nećete je moći koristiti nizašta drugo, dok kod LaserWar-a vam ne treba ništa drugo osim trenerke i majice, nečega u čemu se osećate prijatno.

Onima koji žele da se užive u MILSIM scenarije i LaserWar svakako da preporučujemo da nabave uniformu skladno terenu gde igraju i svojim željama. Za kupovinu vojne uniforme i opreme POSETITE SAJT NAŠIH DRAGIH PARTNERA

Da li građani Srbije mogu da priušte sebi LaserWar? Evo odgovora….

I za kraj smo ostavili razlike u ceni. Kod PaintBalla vi morate da platite cenu u koju ulazi termin od recimo 2 sata, teren, kuglice, oružje i zaštita oprema. To je negde za 2 sata igre oko u proseku 2500 dinara. Ali da li je zaista tako? Česte su situacije kada se kuglice koje dobijete na početku, kojih bude oko 300-400 potroše vrlo brzo kada niste iskusni. Svaka dodatna kuglica se plaća 3-4 dinara po komadu. Setite se, koliko često su igrači ostavljali igru na pola samo zato što im je ponestalo novca za kupovinu kuglica? Ajde da sada vidimo LaserWar. Ako iznajmite oružje za 2 sata, koštat će vas oko 1000 dinara. Ništa drugo vam ne treba, ni oprema ni kuglice, a teren je vaš. Čak su i granate i mine ponovo upotrebljive. Da tačno izračunate cenu LaserWar-a POSETITE OVAJ LINK I izračunate na kalkulatoru kojeg smo uradili.

LaserWar je nova igra i razvija se brzim tempom! Predstoji još toliko uzbudljivih stvari! Teško da se može predvideti nivo razvoja za narednu godinu, ovo može biti nešto bez daha … Nove vrste pušaka, nove verzije ažuriranja softvera i dalje se puštaju, novi senzori poraza, nove ideje. Vreme je da se svi nedostaci Paintballa i želje igrača napokon reše zauvek!