fbpx
LaserWar Weapons and Tactics
lasertag replika ak-105

Prva epizoda! LaserTag replika AK-105

Zdravo svima! Dok traju ovi vanredni dani, odlučili smo da snimimo nekoliko epizoda u kojima ćemo vam predstaviti zanimljive stvari iz LaserTag sveta! U nekoliko narednih epizoda, pričaćemo, detaljno o svim replikama koje posedujemo i njihovim karakteristikama. S obzirom da predstavljamo Rusku LASERWAR kompaniju, red je da krenemo od čega drugog nego od najpoznatije Ruske jurišne puške. Naravno pričamo o popularnom Kalašnikovu. U prvoj epizodi smo vam predstavili LaserTag repliku AK-105! Možete pogledati video, ili pročitati ovaj članak. Uživajte!

Mihail Timofejevič Kalašnjikov bio je ruski konstruktor oružja, najpoznatiji po svojoj jurišnoj pušci AK-47, koja se po njemu često naziva „Kalašnjikov“ i koja je jedna od najpoznatijih i najraširenijih pušaka na svetu, koja je korišćena u mnogim državama Istočnog bloka tokom Hladnog rata. U poređenju sa puškama iz Drugog svetskog rata, AK je lakši, kompaktniji, manjeg dometa, razvijen oko metka kalibra 7,62×39 mm , i ima mogućnost odabira paljbe. Ovo je jedna od prvih pravih jurišnih pušaka, i još uvek je najrasprostranjenija. AK i njegove brojne varijante se proizvode u velikom broju u odnosu na druge jurišne puške. Tako je 1974. godine predstavljena AK-74, jurišna puška kalibra 5.45x39mm, koja predstavlja dalje unapređenje puške AK-47. 16 godina kasnije, tačnije 1990te je predstavljena ponovo nova verzija AK-74M koja umesto drvenog poseduje polimerski kundak i rukohvat. Upravo na bazi AK-74M su razvijene i puške serije AK-100.

Iako smo u procesu nabavke replike modela AK-47, danas ćemo vam predstaviti ne manje vrednu repliku, modela AK-105. Ovaj model je skraćena karabinska verzija puške AK-74M, a koja je kao što smo rekli izvedena iz originalnog dizajna AK-47 i njegovog naslednika AK-74. U poređenju sa AK-74M model AK-105 ima skraćenu cev i dužine je 107 cm. kada je kundak rasklopljen. Dakle, odmah ovde možemo da vidimo i o kakvom se unapređenju zapravo radi, dakle umesto drvenog kundaka, i AK-74M i modeli serije AK-100 imaju umesto drvenog polimerski kundak i rukohvat. To je omogućilo da kundak kao u ovom slučaju bude potpuno rasklopiv. Skraćena dužina i rasklopiv kundak osigurava da ova jurišna puška bude prilično zgodna za posade vozila i taktičke manevre u skučenim i zatvorenim prostorima. Pogledajte LaserTag repliku AKM Legend!

Ako pričamo o originalnom borbenom modelu jurišna puška AK-105 najbolji je izbor za one koji traže pravilan odnos između vatrene moći i veličine. AK-105 je kalibra 5,45 mm pruža veliki izbor municije kako bi strelac bio uspešan u bilo kojoj misiji. Ono što je važno napomenuti jeste da je AK-105 testiran pod najstrožim mogućim uslovima, testiran na borbama u nekim sukobima širom sveta i pokazao se pouzdanim i prilično preciznim na određenim rastojanjima, pa nije ni čudo što je kompanija LASERWAR odlučila da upravo ovaj model učini i svojom LaserTag replikom i ponudi novi doživljaj LaserTag igre.

LaserWar funkcionalost

Kada pričamo o AK-105 kao LaserTag replici, moramo da priznamo da u fizičkom smislu, nema puno razlike u odnosu na originalni model. AK-105 replika je označena kao steel edition, što znači da je urađena u skladu sa realnim borbenim modelom. Za razliku od mnogih naših drugih replika, koje su urađene na osnovu AirSoft tela i imitacija, AK-105 je trenutno naša jedina replika puške koja je u pravom smislu reči replika. Delovi od koji je sastavljena proizvedeni su u fabrikama gde se zaista proizvode i slapaju originalni borbeni modeli, naravno podrazumeva se, bez unutrašnjeg mehanizma.

Osim stvari koje smo već spomenuli, polimerskog kundaka i rukohvata, veliku pažnju odvlači supresor zvuka koji je takođe urađen po uzoru na originalni supresor koji je kompatibilan sa ovim modelom i takođe je kao i puška urađen od metala, tačnije čelika. Zadnji stepeni nišan je podesiv, gde svaki položaj obeležava stotine metara, a prednji nišan je podesiv radi korekcije na terenu. Identično kao na originalu. Ova LaserTag replika je zaista verna pravom originalnom modelu!

Sa strane je prisutna takozvana poluga selektora paljbe koju igrač ubacuje u najnižu poziciju što označa pojedinačno gađanje, a ako je na srednjem položaju, puška gađa automatski odnosno dok se okvir ne isprazni, što je isti slučaj kao kod originalnog modela. Nakon podešavanja poluge na najnižu poziciju LaserTag replika se pali. Ručica za repetiranje je urađena takođe od metala i prilikom povlačenja, iako se radi o replici, daje vrlo karakterističan zvuk. Okvir je kao kod originala urađen od specijalnog bekelita, izrazito čvrste polisintetičke plastike, otporne na visoke temperature i oštećenja.

Zahvajujemo se našim prijateljima i partnerima emisije: Darku sa kanala DUMDUM i ekipi iz MILITARYSHOP.RS ! Pratite naše aktivnosti sa puno slika i snimaka na na našoj LaserWar instagram stranici kao i na našem LaserWar facebook profilu.