fbpx
LaserWar Weapons and Tactics
lasertag vs airsoft vs paintball

LaserTag, Paintball ili Airsoft

Koja ratna igra je bolja za otvaranje biznisa?

Razmišljali smo o sledećem pitanju: na osnovu koje vojne taktičke igre je isplativije voditi posao? Odlučili smo da uporedimo najpopularnije vrste – airsoft, paintball i laser tag. Svako od njih ima za i protiv, svoju vojsku fanova, uspešne klubove u kojima možete igrati sa odgovarajućom opremom. Šta je zajedničko ovim preduzećima, a šta različito? Procenili smo početna ulaganja u opremu, profitabilnost i povraćaj svih vrsta ulaganja, analizirali podatke o cenama po satu igre. Analizirali smo koje je poslovanje najskuplje, a koje ima najbolje mogućnosti za marketing. Krenućemo po sledećim kategorijama: ulaganje, profit, povraćaj sredstava, ulaganja, zavisnost od vremena, domet, mogući scenariji, dodatna oprema, iskrenost i bezbednost.

Pre nego što nastavite da čitate ovaj članak, savetujemo da pročitate naša dva članka koja su posvećena poređenju ovih taktičkih igara generalno. Da pročitate razlike između LaserTag i Airsoft igre i da pročitate razlike između LaserTag i Paintball igre.

lasertag vs airsoft vs paintball

Početna ulaganja u opremu

Što se tiče početnih ulaganja u opremu prilikom otvaranja biznisa, evo do kojih smo zaključaka i informacija došli… Za LaserTag je to od 5000$ za 10 play setova (replika + senzori). Airsoft takođe 5000$ za 10 setova za igru i Paintball od 8000$ za 10 setova za igru. Treba da napomenemo i da ovde nismo uzimali u obzir indoor LaserTag, već samo outdoor kako bi se potpuno poistovetili sa druge dve taktičke igre. Indoor LaserTag je kategorija za sebe, jer za razliku od airsofta, paintballa i LaserTaga na otvorenom, ovde ipak osim ulaganja u opremu, treba izdvojiti i dosta novca u dizajn arene u kojoj će se igrati.

Pored opreme za koju treba izdvojiti na početku, dobar deo ulaganja se odnosi i na teren. Ovde se zapravo vidi velika razlika. Za airsoft i paintball je potrebno obezbediti poseban teren koji je zaštićen i ograđen zbog kuglica i bezbednosti ljudi van terena, a samim tim treba i isti taj teren učiniti zanimljivim i napraviti razne prepreke i rekvizite. S druge strane, LaserTag možete igrati gde god želite, radi se o veoma fleksibilnom i mobilnom poslovanju. LaserTag ne koristi kuglice, stoga nema opasnosti ni po igrače, ali ni po prolaznike i posmatrače. Možete igrati u parku, šumi, na ulici… Dakle u početna ulaganja treba uzeti u obzir i teren pored same opreme, kod Airsofta i Paintballa je to veoma bitna stavka i nekada može da košta više nego sama oprema, dok kod LaserTaga možete da radite i bez toga, bar na početku dok ne zaradite za poseban teren ili rentu.

Isplativnost i profit poslovanja

Isplativost LaserTag biznisa zavisi od vaše aktivnosti, biznis plana i toga da li se držite naših preporuka. A povraćaj uloženih sredstava može biti za 3 meseca ili godinu dana, sve zavisi od vas i vašeg rada. Raspon cena kod ovih taktičkih igara je zaista veliki. U 2020. godinu mogli ste da pronađete LaserTag po ceni od 10$ za dva sata igre, ali i 15$ za 15 minuta igre u specijalno dizajniranoj areni. Veliki broj faktora kao što su usluga, kvalitet opreme, dodatne opcije i lokacija igraju veliku ulogu. Cena Paintballa termina iznosi oko 15$ za dva sata igre, ali s tim što u toj ceni dobijate kod nas u Srbiji najčešće svega 300-400 kuglica koje neiskusni igrači potroše i za 15-20 minuta, a svaka kuglica naredna se doplaćuje 3-4 dinara. Što znači da ako zaista želite igrate 2 sata morate bar 2-3 puta da doplaćujete kuglice i samim tim cena igranja PaintBalla je zaista visoka za korisnike. Cena airsofta zavisi da li igrate sa vašom opremom ili rentirate od kluba, a takođe uključuje i ograničen broj kuglica. Treba napomenuti da je Airsoft manje profitabilan jer igrači koriste uglavnom svoje replike, dok kod LaserTag i Paintball biznisa, igrači koriste puške koje im rentirate. I veoma bitna stavka, cena LaserTaga je niža jer nema potrošne robe, napunite baterije na puškama i može da se igra, ne naplaćujete kuglice, pa je cena za korisnike manja i pristupačnija.

Konstantna ulaganja i troškovi poslovanja

Ako uporedimo cenu ove tri taktičke igre, možemo da zaključimo da je Airsoft i Paintball su najskuplji za korisnike, ali to ne znači da vlasnik biznisa ima veći profit. To znači da ima više troškova kao što su nabavka novih kuglica, gasa, održavanje, čišćenje, popravke replika, ulaganje u zaštitnu opremu koja treba da se obezbedi igračima, pranje i čišćenje te opreme. Sve to zahteva dodatne troškove i konstantna ulaganja. Ono što smo mi zaključili jeste da Paintball generalno nije profitabilan. Ako uporedimo to sa LaserTagom, odmah možemo da vidimo da LaserTag ne zahteva ništa od gore navedenog, potrebno je da samo uložite u nabavku opreme i to je to. Nema municije, nema zaštitne opreme, nema održavanja u tehničkom smislu.

Iako su kuglice za airsoft jeftinije od onih za paintball, airsoft replike zahtevaju posebno održavanje i čišćenje koje se ne razlikuje puno od pravog oružja. To nekada zahteva dodatna ulaganja i dodatno vreme što je najvažnije. Dok kod LaserTag bizinisa sve što trebate je da napunite puške električnom strujom, što ne košta više od punjenja telefona ili tableta, zahvaljujući specijalnim Li+ akumulatorima i LaserTag punjačima.

Zavisnost od vremena i domet igre

Kod Airsofta i Paintballa, mraz i vetar su STROGO ne-ne. Mraz neće samo prouzrokovati kvar akumulatora, a da ne govorimo o puškama na gas. Što je još gore, krhka i skupa unutrašnja konstrukcija vazdušnih pušaka propada zbog prekomernog hlađenja. Niske temperature nisu dobre za pokretne delove napravljene od plastike i silumina. Vetar je najgori neprijatelj Airsoft igrača. Kuglica za ispaljivanje je suviše lagana i njen pravac putovanja se može lako menjati naletima vetra. Ubedjivu pobedu uzima LaserTag jer je jedino ograničenje obilna kiša. Mraz, sneg, vrućina neće naneti štetu opremi. Može se igrati tokom cele godine. Vetar ne utiče na infracrvene zrake, ali utiče intenzitet sunčevih zraka na domet.

Što se dometa tiče, u Paintballu je domet od 50 do 60 metara, od toga efektivni precizni domet je masimalno 30 metara, ako želite da pogodite tamo gde ciljate. Sve dalje od toga morate da proračunavate putanju kuglice i da nameštate kontakt, nije ba realno. Na većim daljinama postoji šansa da kuglica ne pukne prilikom udara u metu. Kod Airsofta efikasni domet je oko 80 metara, ali kuglice lete i preko 100 metara. Prosečan borbeni domet je 30– 80 metara i to će potvrditi svi igrači Airsofta bez obzira gde igraju. LaserTag efektivni domet nekih oružja je i do 500 metara, naprimer snajpera. Borba održana na udaljenosti od 150 – 200 metara je uobičajena. Dakle, već primećujemo veliku razliku i jasno je ko ima prednost.

Dodatni scenariji igre i dodatna oprema za igru

Zahvaljujući elektronici, kod LaserTag-a je moguće sve što zamislite. Opremu je moguće programirati kako god vi želite. Pomoću specijalnog LaserWar softvera, menjate karakteristike replika i igre u jednom potezu. Da li želite da uključite ili isključite frendly fire? Da li želite da omogućite zagrevanje cevi prilikom rafalne paljbe, da nameštate i korigujete domet, broj okvira, damage prilikom pogotka, da omogućite krvarenje prilikom pogotka i dodatni gubitak helt poena i milion drugih stvari. Možete da napravite scenarije i prilagodite opremu i uprostite igru za decu prilikom proslave rođendana, a možete i da napravite opcije za pravu ratnu i vojnu simulaciju. Dok kod Paintball i airsofta imate to što dobijete, repliku i kuglice. Sve ostalo morate sami da improvizujete i da kreirate scenarije sa nekim izmišljenim rekvizitima.

Što se tiče dodatne opreme, opet budući da se radi o elektronici LaserTag pruža ogroman broj dodatnih uređaja koji se mogu umrežiti i povezati sa igračima, timovima, bazama. Od granata, bolnica, uređaja za dopunu municije, do mina, nuklearnih i bioloških bombi, raznih radioaktivnih zona, baza i drugih koji LaserTag igru čine izrazito zanimljivom. Možete da napravite scenarije zombi apokalipse, da postavite mine po terenu koje se ne vide, elektronske zastavice koje nisu dosadne i mnogo toga još. Airsoft i paintball su podređeni mašti i improvizaciji vlasnika. Pogledajte uređaje koje mi posedujemo za naše rentiranje i njihov opis, a pored njih postoji još mnogo njih je je moguće nabaviti. Ovde LaserTag odnosi ubedljivi pobedu!

Iskrenost i bezbednost igrača

Dolazimo do nečega što mnogi ne vole a što je generalno problem kada pričamo o ovakvim vidovima zabave i rekreacije. Naravno da mislimo da čitere i varalice. Kod Paintball-a ovo se smatra normalnim, tj dosta je često. Neki igrači nemaju osećaj da su pogođeni, dok se drugi pretvaraju da se ništa zaista nije dogodilo. Često dolazi do sukoba dva igrača i dokazivanja ko je koga prvo pogodio, što je naravno nemoguće. Kod LaserTag-a ne možete prevariti elektroniku! Kada je igrač pogođen i onaj ko je pucao i onaj koji je ubijen dobijaju feedback. Ubijenom igraču se automatski gasi puška i on ne može dalje da igra. Sve je FairPlay. Detaljnije o Anti-Cheat sistemu smo objasnili u delu LaserWar, POGLEDAJTE NA OVOM LINKU.

Bezbednost igrača je na prvom mestu, ajde da vidimo kakve su tu razlike. Kod Airsofta igranje bez zaštitnih naočara je zabranjeno. Upotreba maske je moguća ali poželjna kao i ostale zaštite opreme kao što su pancir i kaciga. Iako postoje pravila i zabranjeno je pucanje iz oružja velike brzine u glavu na bliskoj udaljenosti, opet sve je do poverenja i naravno da se može dogoditi bilo šta. Dok meka i teška želatinska lopta u paintball-u ostavlja modricu, lagani, ali snažni Airsoft plastični komad može vam proći ispod kože ili izbiti zub … postoji puno primera. Kod Paintball-a, nošenje maske na terenu je takođe neophodan uslov. Deca i žene ne učestvuju često jer može biti prilično bolno, a česte su i modrice posle igre što je naravno i dovoljan razlog zbog čega neko to ne preferira. Kod LaserTag-a nema kuglica, odnosno nema fizičkog kontakta i pogodka pa stoga nema bola. Žene i deca mogu takođe da učestvuju bez problema i straha.

Kakav zaključak ste doneli? Da li se slažete sa nama?

LaserTag je nova igra i razvija se brzim tempom! Predstoji još toliko uzbudljivih stvari! Teško da se može predvideti nivo razvoja za narednu godinu, ovo može biti nešto bez daha … Nove vrste pušaka, nove verzije ažuriranja softvera i dalje se puštaju, novi senzori poraza, nove ideje. Ostavljamo vama da donesete sopstvene zaključke, nadamo se da smo vam u tome pomogli.

Pogledajte LaserTag opremu na našoj Online prodavnici 

Pratite naše aktivnosti sa puno slika i snimaka na na našoj LaserWar instagram stranici kao i na našem LaserWar facebook profilu.