fbpx
LaserWar Weapons and Tactics
istorija laser tag igre

Istorija LaserTag igre

Gotovo uvek je postojala potreba za vojnim jedinicama da izoštre svoje vojne veštine. To je bilo prilično teško postići pravim oružjem. Stoga se pojavila potreba za razvojem taktičkog simulatora za obuku koji bi bio bez povreda i potpuno siguran.

Prvi simulatori razvijeni su još u SAD 1960-ih. Čak i tada je bila u upotrebi tehnologija zasnovana na laseru, a 1959. godine na tržište je predstavljena nova modifikacija simulatora zasnovana na infracrvenom signalu.

U SSSR-u takav razvoj događaja dobio je publicitet tek 1973. Prvi uzorci su takođe zasnovani na laseru. Pilot domaći simulatori koristili su foto-rekorder, koji je hitove snimao na poseban senzor, a grafoskopom je prikazivao konačne podatke. Zbog tehničke složenosti i visoke cene potrošnog materijala, takvi simulatori nisu bili široko korišćeni u vojsci.

Komercijalni LaserTag

Komercijalna istorija laser taga povezana je sa imenom George Carter III. Inspirisan Ratovima zvezda, on dolazi sa sistemom Laser Taga nazvanim Photon. Naknadni razvoj se na ovaj ili onaj način zasnivao na njegovim idejama. 1979. godine South Bend Tois je pokušao da integriše senzore udara direktno u pištolje. Ali iskustvo nije uspelo. Složen i istovremeno skup razvoj zahtevao je veliku pažnju tehničkog stanja setova za igru.

Krajem 1970-ih, MILES (Multiple Integrated Laser Engagement Sistem) razvijen je u SAD i uspešno je funkcionisao do 1990-ih. Zamenjena je varijantom Miles 2000, koja se dobro pokazala u tvrđavi Benning 1998. Trenutno nisu samo SAD te koje imaju svoje uređaje za lasersko označavanje. Prisutni su i u zemljama NATO-a i Rusiji.

Razvoj modernog LaserTaga

Savremen LaserTag podeljen je na nekoliko oblasti, koje su različito pozicionirane na tržištu. Ne ulazeći u detalje, trenutno se svodi na tri područja: LaserTag na otvorenom, LaserTag u areni za igru i Vojni LaserTag

LaserTag na otvorenom pogodan je za ljubitelje ratnih igara. Igre na otvorenom se često odvijaju na neravnom terenu. Igrači koriste napuštene vojne poligone, rekreativne centre. Posebna pažnja posvećena je izgledu, a vojnici nose vojnu maskirnu odeću u raznim bojama. Oprema za igru se gotovo ne razlikuje od originalnih modela oružja.

Pogledajte video prezentaciju o LaserTag igri na našem YouTube kanalu.

Arena laser tag je više porodična aktivnost. Igre se obično igraju u posebnim arenama. Blasteri futurističkog izgleda koriste se kao oprema, a posebni prsluci koriste se kao senzori za ubijanje. Na igralištu se deca i odrasli mogu ravnopravno takmičiti. Vojni LaserTag koristi se za obuku vojske. Karakteristika kompleta igara su funkcionalni elementi oružja. Zveket pucnja, udar hitaca i izbacivanje čaure. Replika deluje baš kao pravi pištolj, samo umesto metka koristi se IC svetlost. Takav razvoj događaja koristi se u taktičkoj obuci vojnih jedinica. Naši SOKOLOVI koriste upravo ovakvu opremu za obuku!

Budućnost LaserTag igre!

Trenutno laser tag takođe pokušava da blisko integriše svoj razvoj sa VR tehnologijom. I možda ćemo u narednih nekoliko godina videti veliku saradnju takvih pravaca. LASERWAR oprema je zastupljena u svim oblastima. Da biste se upoznali – pratite veze i pretplatite se na naše kanale društvenih medija. Svakodnevno razgovaramo o LaserTag igri.

Pročitajte više o novoj generaciji LaserTag igre na ovoj stranici i saznajte sve što vas zanima!

LaserWar Weapons And Tactics je novoosnovana firma i jedina firma u Srbiji koja raspolaže sa ovakvom vrstom opreme poslednje generacije i kvaliteta. Želimo da u Srbiju donesemo jednu novu priču usmerenu ka zabavi i rekreaciji svih uzrasta! Ne čekajte! Okupite ekipu, odaberite teren i zakažite termin! Detaljan pregled naših usluga možete da vidite na ovoj stranici.

Pratite naše aktivnosti sa puno slika i snimaka na na našoj LaserWar instagram stranici kao i na našem LaserWar facebook profilu.