fbpx
LaserWar Weapons and Tactics
10 SAVETA KAKO DA POBEDITE U IGRI LASERWAR!

10 saveta kako da pobedite u igri LaserWar!

Sa razlogom se LaserWar igra vezuje za termin MILSIM, a ti razlozi su upravo taktika i vojna strategija. Činjenica je da ćete lakše pobediti protivnika ukolko imate određenu taktiku, a mi smo za vas spremili nekoliko saveta kako da upravo vi i vaš tim odnesete pobedu! Savet br 1. RAŠIRITE SE! – Glavna greška koju prave svi igrači koji se prvi put susreću sa ovakvom igrom jeste da se drže zajedno. Jasno je da neiskusan igrač podsvesno želi da bude blizu drugog igrača, ali u ovom slučaju dovodite u opasnost ceo tim koji postaje laka meta. Savet br 2. VI STE TIM! – Kao deo tima, neophodno je da uvek na umu imate interese grupe i vašeg tima, osim ukoliko scenario to ne predviđa drugačije. Savet br 3. KREĆITE SE! – Morate konstatno biti u pokretu, jer ukoliko ostanete ukopani u jednom mestu, protivnik će lako otkriti vašu poziciju. Sporo kretanje je opasnost.

Savet br 4 PUCAJTE U PROTIVNIKE DOK MENJATE POLOŽAJ! – Dok se krećete od jednog zaklona do drugog, imajte na umu da pucate u protivnike. Savet br 5 NE PANIČI! – U momentu kada ugledate neprijatelja, nemojte paničiti, ponašajte se mirno, ali reagujte brzo. Ne prezajte od toga da odmah otvorite vatru, ali takođe nemojte nasumično pucati. Prvo pokušajte da ciljate. Važna napomena: što je neprijatelj bliži, to je radijus senzora oko trake manji. Dakle, pažljivije ciljajte ukoliko oste blizu mete. Savet br 6 ISKORISTITE TEREN U SVOJU KORIST – Bez obzira na teren i u kakvim uslovima igrate, trudite se da sve vrline I mane terena koristite kao svoje oružje. Postavite zamke, krećite se brzo od zasede do zasede kako biste otežali protivniku mogućnost da vas pogodi. Savet br 7 BUDITE TIHI – Neiskusni igrači često umeju da budu vrlo glasni u toku igre, te samim tim otkrivaju svoj položaj i olakšavaju zadatak protivnika. Bitno je da budete tihi, po mogućnosti da komunicirate rukama. U krajnjem slučaju, koristite kratke reči koje nisu očigledne, kako bi vaš saigrač shvatio poentu onoga što želite da mu kažete, a da opet ne odate vaše namere drugom timu. Savet br 8. BUDITE PAŽLJIVI – Pazite da vam senzori budu sakriveni, ali nemojte da kršite pravila igre! Strogo je zabranjeno prekrivanje senzora prilikom igre. Kao i u bilo kom drugom sportu veliki akcenat je da igra bude fer-plej. Savet br 9. AKO STE PRIMEĆENI, TAKTIZIRAJTE! – Ne trošite mnogo vreme da pratite svog protivnika dok ste u skloništu. Ako ste primećeni, verovatno ste protivniku na oku i čim se ponovo pojavite, bićete pogođeni. Savet br 10. VODITE RAČUNA KUDA SE KREĆETE! – Ne sakrivajte se u zatvorenim prostorima koji imaju samo jedan ulaz/izlaz. Uvek morate razmišljati o načinu na koji ćete bezbedno preći u drugu prostoriju bez da budete pogođeni.

Saveti za timove:

• Svaki tim treba da smisli zajedničku strategiju, osmisli taktiku igre, odluči o ulogama.
• Smislite kratke, jasne izraze kako biste olakšali interakciju na igralištu.
• Proučite unapred teren na kom ćete igrati. Tada se nećete izgubiti na početku igre i bićete u prednosti.
• Odredite položaj igrača na igralištu, baš kao i u fudbalu. Na taj način ćete izbeći haotične pokrete i sudare na terenu.

Kako postići punu interakciju tima?


Da bi vaš tim pobedio, morate da deluje kao jedan. Nepromišljeni pokreti na terenu učiniće igrače lakim metama za iskusnog protivnika. Uvek planirajte napade koji uključuju više igrača istovremeno. Krećite se iz različitih pravaca kako biste neprijatelju otežali mogućnost da vas neutralize. Vodite računa da ne završite u istoj liniji vatre kao igrači vašeg tima. Pažljivo se krećite po areni, pazite na povoljne položaje, pokušajte da se ne nađete usred paljbe. Moguće je ući u liniju vatre ako želite da povučete vatru ili ako vas ceo tim napadne. Ako je kretanje po terenu rizično, ostanite tu gde jeste i osigurajte sigurnost svojih saigrača tako što ćete neprekidno pucati na neprijatelja. Ne zaboravite da pomognete saigračima da se oslobode neprijatelja, ako vidite da on trči za njima. Tokom defanzivne borbe, potražite zasedu i pokrivajte svoje saigrače.

Saveti za zauzimanje teritorija

Ako uspete da pogodite neprijatelja, ne gubite vreme i brzo zauzmite ovu poziciju. Nakon toga možete pronaći ostale igrače protivničkog tima koji vas ne mogu videti. Na ovaj način možete oslabiti odbranu i sprečiti protivnike da izvedu napad. Pored toga, da biste osvojili više teritorije, možete neprekidno pucati iz prikrivanja na već ranjenog igrača. Pritisak koji vršite nad njih pucanjem će ga naterati da promeni poziciju. Da biste preuzeli kontrolu nad terenom, raširite se i igrajte se na maloj udaljenosti jedan od drugog. Na ovaj način možete bolje videti šta se dešava oko vas i pokriti svoje saigrače. Kad se neophodno da se ujedinite u veliku grupu, da biste odbranili bazu ili zaštititi taoca, okupite se u malom krugu i pucajte u neprijatelje u svim pravcima.

Strategija odbrane

Ova strategija može biti jednako efikasna kao i strategija napada. Glavno je delovati efikasno, uigrano i slediti osnovna pravila. Evo ih: – Postavite zasede. Takav potez će prouzrokovati značajnu štetu ako se iskoristi faktor iznenađenja. Tada će vaši gubici biti na minimum. – Nastavite da se krećete bez obzira na izabranu taktiku. Zapamtite: U najvećoj opasnosti su oni koji se ne pomeraju

Strategija napada

Glavna snaga takvog tima je jurišni napad. Iskusni igrači znaju da morate postupati pažljivo i organizovano. Nepromišljen napad brzo će brzo biti „ugušen“, a tim će pretrpeti značajne gubitke. Ovde će biti korisni sledeći saveti: – Delujte brzo i kao tim napadajte jednim frontom. Pritisak i samouvereni postupci učiniće da se protivnici povuku u bazu i odustanu od borbe. – Pokušajte namamiti protivnika na liniju vatre. Budite provokativni i pomrsite planove protivnika koji ih poterati na greške; biće vam lakše ako preokrenete igru. – Koristite taktiku ometanja. Na primer, možete da pošaljete jurišne igrače u direktan napad, što će odvratiti pažnju glavnih snaga neprijatelja. U ovom trenutku, druga grupa će se ušunjati u neprijateljski deo i iznenada napasti. – Pokrivajte saveznike. Možete da delujete sigurnije znajući da će vam drugovi uvek pokrivati leđa.

O zasedi

Da li planirate da stvorite zasedu i namamite neprijatelja u nju? Igrajte tako da ova ideja ima maksimalan efekat
– Ne dozvolite da vam saigrači budu nadjačani.
– Vodite računa o pouzdanosti zasede.
– Tokom napada trebali biste moći da vidite što veći deo tog područja.
– Kada shvatite da je faktor iznenađenja propao, pređite na odbranu.
– Dok čekate u zasedi, sednite i spremite se za pucanje sa kolena. Na taj način imate veće šanse da prođete nezapaženo.


Naravno, opisane tehnike su samo osnove. U arsenalu iskusnog igrača uvek je izbor lepih trikova zasnovanih na dugogodišnjoj praksi. I to je sjajno, jer kao i u svakom sportu, različite ekipe i pojedinačni ljubitelji laser tag-a imaju svoj jedinstveni stil.

Igrajte se, poboljšajte svoje veštine, osvajajte nove visine.
“May laser tag be with you!”